Wie werken er allemaal mee aan 'Vive La sociale'

 

In alfabetische volgorde:

Bernard van Lent: accordeonist, was jarenlang de begeleider van Wannes van de Velde.

Brussels Brecht Eislerkoor: Een groep die graag zingt. En liefst zinnige dingen zingt. Een strijdkoor eigenlijk, meerstemmig en gemengd in de ruimste zin van het woord. Goedklinkende melodietjes die je in slaap wiegen zijn niet aan hun besteed. Ze kiezen voor liederen die zowel in de tekst als in de muziek geëngageerd zijn. Naar het motto van Hanns Eisler (1898-1962): al zingend partij kiezen.
De strijd voor werkgelegenheid, voor de vrede en voor een proper milieu, daar hebben ze het over, op zoek naar meer rechtvaardigheid en solidariteit.

Hun repertoire is bij voorkeur hedendaags, divers in de toonspraak, direct in de stijl. Naast liederen van Bertolt Brecht en Hanns Eisler kiezen ze ook voor nieuwe teksten en composities. Om zich met het publiek goed te verstaan zingen ze overwegend in het Nederlands of  bezorgen ze een vertaling. En om de muzikale spanning erin te houden zingen ze zowel één- als meerstemmig. Voor grotere producties werken ze graag samen met het gelijkgestemde Omroerkoor Hasselt dat geleid wordt door Luk Cluysen.

 

Ze functioneren democratisch: alle belangrijke beslissingen worden in groep genomen en verder uitgewerkt in een aantal werkgroepen. Een verkozen stuurgroep leidt alles in goede banen.

 

De dirigente is Lieve Franssen.

Meer over dit koor vind je op hun website:  http://bbek.vgc.be/

Chris Carlieris muzikant en componist en hij werkte eerder al samen met het BrechtEislerkoor en met het Omroerkoor. Hij maakt bewerkingen van de liederen.  http://www.myspace.com/chriscarlier

Fanfare Remork: "een opwindende fanfare met een hoek af"! 

Voor meer info zie de site van MET-X http://www.metx.be/nl/project/remork

Omroerkoor: Het Omroerkoor komt uit Hasselt. Het koor werd opgericht in het najaar van 1981. 

" Voor de zangers zelf is het een mengeling van klassiek koor en strijdkoor, van muziek en actie, van zingen en reflecteren. Omroeren, dat is rimpels maken, de rust en de schone schijn van het oppervlak doorprikken, het bezinksel in beweging brengen en naar boven halen, lucht geven en verandering inzetten.... zingen tot het betert. En (dus) veroordeeld zijn tot eeuwig zingen!"

Dirigent is Luk Cluysen.

Het adres van hun website: http://www.omroerkoorhasselt.be/OmroerkoorHasselt/index.html

Vital Schraenen staat in voor de regie en het concept. Hij deed dit ook voor eerdere projecten waaraan beide koren deelnamen zoals "Mensenzee", "Vergeten straat", "Shouting fence". Deze artistieke duizendpoot werkte al met tal van gezelschappen. Op een eigen webstek is hij echter niet te betrappen.

Luk, Vital en Lieve ten tijde van de productie "Vergeten Straat"

 

Koorleden die meewerken aan Vive la Sociale

Brecht Eislerkoor Omroerkoor


Sopranen:
Antoinette van Belle
Dominique Hoebeke
Dominique Mussche
Erica Bal
Griet Van Paemel
Katlijn Sanctorum
Marguerite Loute
Marijke Bosserez
Paule Dierens
Teresa Mira 


Alten:
Antoinette Brouaux
Cathy Mayer
Ellen Heidbüchel
Geneviève Prumont
Jaklien Moriau
Mia Polet
Miek Rijsbosch
Monika Metzger
Rose Moers
Sabine Verlinden


Tenoren:
Chris Schraepen
Fried Buelens
Kris Vanhoeck
Philippe Gillet
Raf Custers
Serge Govaert

Bassen:
Burkhart Von Rauch
Erik Meerschaut
Karim Zahidi
Toon Lowette
Walter Werquin
Wim Kennis


Dirigente: Lieve Franssen


Sopranen:
Ielde van der Sypt
Griet Van de Ven
Lili Bammens
Linda Cremers
Monica Dhaeze
Nicole Haegemans
Veva Nijs 

 

 


Alten:
Bieke Jansen
Els Meers
Ingrid Bauwens
Jo Lemmens
Marie-Louise Vandenbergh
Moniek Vrancken
Thalassa Marchand

 

Tenoren:
André Cant
André Vreven
Hugo D'Hertefelt
Lambert Moors
Patrick Vansnick

Bassen:
André Goyvaerts
André Mewis
Gaby Lambregs
Jos Vandersmissen
Raf Verbeeck
Luk Cluysen - dirigent

In memoriam Luk, Jo en Antoinette

Op 10 november 2014 overleed Luk Cluysen, dirigent van het Hasselts Omroerkoor.
Het koor heeft de dag er voor afscheid van hem genomen en we hebben nog samen met hem gezongen.
Luk heeft daar nog van genoten.
Hij drukte ons allemaal op het hart om van ons leven te genieten!

 

Begin 2012 overleden kort na elkaar Jo Lemmens, alt van het Omroerkoor, en Antoinette Van Belle, sopraan bij het Brussels Brecht Eislerkoor.

Jo

 

JO LEMMENS, alt Omroerkoor

Op 3 februari 2012, twee weken voor onze première, overleed Jo.
Jo vroeg zelf om tijdens de herdenkingsdienst een paar liederen van Vive La sociale te zingen.
Ze was nog graag bij de première geweest maar dat heeft niet mogen zijn.
Wij zullen die dag echter allemaal aan haar denken! 

Hieronder de tekst die Ielde, sopraan van het Omroerkoor en goede vriendin van Jo, maakte en voorlas op de herdenkingsdienst.

Jo,

hier staan we nu – vol ongeloof dat je er niet meer bent. 
Vanuit het Omroerkoor kijken we terug op meer dan 10 jaren samen zingen.  En niet zomaar zingen.  Jij was doordrongen van de missie van ons koor: omroeren.  Naar boven halen wat niet goed zit, onrechtvaardigheid en wantoestanden aanklagen en ter discussie stellen.
Je ging daarin ver, tot Palestina.  Je was zo blij dat je dit vorig voorjaar nog meemaakte.  Met fierheid droeg je de naam Check Point singer.  Je zong tijdens deze inleefreis mee aan de muur en de controleposten voor respect en tegen onderdrukking.
Jo, door jou kregen we ook onze vaste stek voor de repetities: het vrijzinning centrum.  Gedaan met het telkens verhuizen van zalen in Hasseltse cafés.   Jij  was degene die elke week de deuren opende en tot de laatste vrouw bleef om te sluiten,  zorgzaam als je was.
Je zong graag en miste enkel bij échte overmacht de repetities en optredens.
Met grote spijt heb je  moeten forfait geven voor ons laatste muzikaal project “Vive La Social” dat volgende week in première gaat.  Elk van ons zal je in gedachten hebben, wees daar maar zeker van!
Het mag dan voor alle aanwezigen een onverwachte liedkeuze zijn vandaag: maar het is jouw keuze.  Je was vorige week dinsdag duidelijk toen ik dit met jou besprak.  In this heart en liederen uit Vive La Social.
Daarom zingen wij op jouw verzoek zo meteen Le Drapeau Rouge en straks het Kanailjelied.
Dit zegt veel over wie je was en hoe wij je kennen: vrijzinnig, humanist, gedreven en vurig rood!
Aan het einde van dit afscheidsmoment zingen we voor jou” In this heart”, een een ode aan de liefde.  Dit lied zingen we telkens als iemand van ons koor een mama, papa of andere dierbare verliest.
Ook op deze momenten was jij er altijd bij.  11 weken geleden zong je zelf dit lied mee rond de kist van mijn papa in Oost-Vlaanderen.  Wie had ooit gedacht dat wij hier vandaag rond jouw kist zouden staan. 
Overmand door emoties hopen we voor jou – “ons Jo” – dit tot een goed einde te brengen.  Jij hebt het meer dan verdiend!

 namens dirigent, sopranen, mede-alten, tenoren en bassen van het Hasselts Omroerkoor

ielde

Hasselt, 11 februari 2012

Antoinette

 

In memoriam Antoinette Van Belle (1930-2012)

 

Antoinette was een doorzetter he! Haar slechtziendheid heeft haar nooit belet een goed sociaal netwerk uit te bouwen. Ze liet zich niet opzij schuiven. Ze wou de zielepoot niet zijn maar eiste haar plaats op. Een karakterdame, een voorbeeld voor velen

Kris Vh.

 

Antoinette,

 

Je bent maar even weg, toch? Zoals eerder al: je voelde je niet lekker, we maakten ons zorgen over je gezondheid, en op een dag stapte je weer gezond en monter uit Eriks auto.  Alsof er niets  aan de hand was.

Wat zouden we doen zonder onze Antoinette, de beste aller koorzangeressen, vriendinnen, onze felle Antoinette?  We staan achter je, Antoinette, waar je ook bent. We kunnen je niet zomaar loslaten, laat jij ons ook niet los.  Blijf in ons hart en in ons hoofd.

 

Alle stemmen en muzikanten van Vive la Sociale!

 

Terug naar beginpagina